You are currently viewing Folia Aluminiowa która strona do pieczenia? Która strona do pakowania jedzenia? 1 Prosta zasada

Folia Aluminiowa która strona do pieczenia? Która strona do pakowania jedzenia? 1 Prosta zasada

Spis treści

Folia aluminiowa która strona?

Folia Aluminiowa to niezbędny produkt w naszym domu. Ma szerokie zastosowanie do pieczenia, przechowywania żywności, a nawet jako czyścik do teflonu. Jak wiadomo folia posiada dwie strony: błyszczącą oraz matową. Każda ze stron ma swoje odmienne przeznaczenie, czy aby na pewno wiesz która jest do czego? Która strona folii do pieczenia? Która strona folii trzyma ciepło?

Folia aluminiowa która strona folii do pieczenia?

Wielu osób nie zastanawia się, której strony użyć do pieczenia. Zawijają potrawy nie zwracając uwagi na to której strony użyli, a to wielki błąd! Zastosowanie odpowiedniej strony poprawi jakość pieczonych potraw oraz przyspiesza sam proces. Użycie odpowiedniej strony pozwoli także zachować ciepło znacznie dłużej podczas przechowywania. Folia aluminiowa która strona do pieczenia? Aby folia spełniła swoje zadanie podczas pieczenia należy użyć strony błyszczącej do środka. Pozwala to na odbicie promieniowania cieplnego z powrotem do potrawy. Uniemożliwia to ucieczkę energii cieplnej poza warstwę z folii. Taki zabieg przyśpiesza proces pieczenia przez co potrawy są bardziej soczyste i aromatyczne. Gdy natomiast zastosujemy ją odwrotnie energia cieplna będzie odbijała się od zewnętrznej warstwy znacznie spowalniając pieczenie. Będzie to w konsekwencji rzutowało na większy wydatek energetyczny potrzebny do obróbki cieplnej oraz znacznie wydłuży czas pieczenia.

Folia aluminiowa, która strona dla zachowania świeżości potraw?

Pakowanie żywności w folię to popularny sposób przedłużenia żywotności produktów spożywczych. Spakowanie w odpowiedni sposób kanapek może znacząco wydłużyć zdatność do spożycia pod warunkiem, iż zrobimy to w odpowiedni sposób. Kierując się zasadą opisaną  wyżej żywność należy zawijać odwrotnie. Stroną matową do wewnątrz, a błyszczącą po zewnętrznej stronie. Dla czego tak jest? Błyszcząca strona odbija promienie cieplne, także umieszczenie jej po zewnętrznej stronie zapobiega nadmiernemu nagrzewaniu się produktów spożywczych. Jak powszechnie wiadomo niska temperatura pomaga utrzymać produkty spożywcze w dobrej kondycji przez długi czas. Ponadto folia stanowi barierę dla bakterii z zewnątrz.

Która strona foli aluminiowej trzyma ciepło?

Zastanawiasz się jak najdłużej utrzymać ciepło za pomocą folii aluminiowej. Ma tutaj zastosowanie ta sama zasada jak podczas pieczenia. Aby zachować jak najdłużej temperaturę w świeżo podgrzanej potrawie należy zawinąć błyszczącą stroną do środka. Zapobiegnie to nadmiernemu wydostaniu się energii cieplnej zgromadzonej w potrawie poprzez odbicie jej z powrotem do środka zawiniętego dania

Folia aluminiowa jak używać?

Następnym razem gdy będziesz używał folii aluminiowej należy przypomnieć sobie zasadę – do ciepłego błyszczącą stroną do wewnątrz, do zimnego błyszczącą stroną na zewnątrz. Pomoże to zredukować koszty energii potrzebnej do pieczenia, poprawi aromat potraw oraz pozwoli cieszyć się ich świeżością na dłużej. Nie bez znaczenia jest także jakość oraz gramatura foli. Aby mogła spełnić swoje zadanie folia musi mieć odpowiednią grubość.

Różne rodzaje folii

Zastanawiałeś się kiedyś jaka jest różnica między produktami dostępnymi w markecie a takimi profesjonalnymi, które mają inną nazwę. Profesjonalna odmiana nosi nazwę folia cateringowa. Główną różnicą jest gramatura użytego materiału w tym wypadku aluminium do wytworzenia metra kwadratowego produktu. Profesjonalne produkty cechują się dwa razy większą gramaturą użytego surowca. Ma to fundamentalne znacznie dla właściwości izolujących. Folia cateringowa znacznie lepiej izoluję produkty co przekłada się na mniejszą utratę energii cieplnej. Ma to szczególne znaczenie w gastronomii przy pakowaniu dań na wynos. Ponadto folia cateringowa jest także łatwiejsza w dozowaniu jej warstwy nie sklejają się ze sobą jak to się ma w przypadku folii o niskiej gramaturze. Folia cateringowa występuję w znacznie większych rozmiarach 30 oraz 45 cm szerokości. Ułatwia to użytkowanie w profesjonalnej kuchni.

Którą Folie aluminiową wybrać?

Aby folia spełniła swoje zadanie zgodnie z przeznaczeniem polecamy folie cateringowe. Spełni ona swoje zadanie znacznie lepiej niż jej wersja marketowa. Sprawdź naszą ofertę folii od polskiego producenta firmy Master. Charakteryzuje się optymalnym wskaźnikiem cena/jakość. Klikając produkt na dole przeniesiesz się do sklepu.

Dodaj komentarz